måndag 20 januari 2014

Stämning (Dataintrång) mot polis Wahlström i Malmö


MALMÖ. Polis Wahlström i Malmö har åtalats för dataintrång. Detta efter att olovligen ha berett sig tillträde till uppgifter via polisens IT-system. Enligt förundersökningen hämtade mannen uppgifter om sig själv och anhöriga trots att det inte var nödvändigt för en viss arbetsuppgift.

Polismannen nekar däremot till brott. Detta med hänvisning till att han hade fått en ny tjänst och inte kände till reglerna. Dessutom säger han vid förhören att han gjorde det i ”utbildningssyfte för att se hur systemet fungerade”. Ärendet utreds av riksenheten för polismål. Åklagaren har valt att åtala mannen för dataintrång, men inväntar samtidigt en dom i Högsta domstolen. Nyligen meddelade domstolen prövningstillstånd i ett annat mål som gäller liknande slagningar i polisens system. Och åklagaren konstaterar att Högsta domstolens avgörande kan komma att påverka utgången även av det aktuella åtalet. Något som gör att huvudförhandlingen dröjer.

Det var i september i fjol som en anmälan gjordes om misstänkt dataintrång. Anmälan upprättades efter en rapport från polisens säkerhetslogg angående otillåtna transaktioner i databehandlingssystemet. Men händelsen ska ha inträffat redan i maj. Redan vid inloggningen framgår att datasystemet innehåller känslig information. Och att ”slagning av nyfikenhet på sig själv eller i ärenden inte är tillåten.”

Dessutom framhålls i varningar att övervakning sker och att avvikelser rapporteras.
– Jag är ingen pappersvändare eller datamänniska, konstaterar polismannen Wahlström om sitt nya jobb. Och uppger vid förhören att han ”ville göra så lite skada som möjligt. Och därför gjorde slagningar i utbildningssyfte.”

http://www.scribd.com/doc/200851891/Wahlstrom-dataintr%C3%A5ng-Polis-Malmo-B-9131-13

Förnamn:     Alf Örjan Thomas
Efternamn:     Wahlström
Gatuadress:     Skrågatan 24
Postnummer:     275 36
Postort:     Sjöbo
Födelsedatum:     1953-01-23

1 kommentar:

  1. Polis Wahlströms syster:

    Förnamn: Annika Elisabeth
    Tilltalsnamn: Annika
    Efternamn: Johansson
    Gatuadress: Jularp 405
    Postnummer: 243 93
    Postort: Höör
    Födelsedatum: 1954-02-09
    Född 9/2 1954 i Kirseberg (Malmöhus län, Skåne).

    SvaraRadera