torsdag 23 januari 2014

Polis Jan Ingvar Nilsson, 1956-04-09, (Trelleborg) åtalas för att ha misshandlat handfängslad man


Feg misshandel utav staten via polis Jan Ingvar Nilsson mot handfängslad man


Trelleborgspolis Jan Ingvar Nilsson står åtalad för att ha slagit en omhändertagen, berusad man när denne hade handfängsel på sig och låg ner på marken. Händelsen filmades av ett vittne. Det var i samband med att den 35-årige lastbilschauffören skulle köra ombord på en färja i Trelleborgs hamn som han av misstag backade på en annan lastbil. Eftersom det fanns misstankar om att chauffören var berusad kallades polis till hamnen. Då låste chauffören först in sig i sin bil, sedan blev han våldsam när de två polismännen skulle omhänderta honom.

Bråket, som utspelade sig den 18 oktober i fjor, ledde till att chauffören åtalades och senare dömdes för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. I domen fastslogs att mannen bitit en av de två poliserna i benet.
Nu tar historien en ny vändning. Under förhandlingarna mot chauffören spelades en mobilfilm som ett vittne hade i sin telefon upp. På den syntes inte bara att chauffören bet polisen, utan också att polisen slog chauffören i huvudet samtidigt som han sade till honom ”du bet mig också ditt jävla svin”. Detta efter att poliserna hade fått ner mannen på marken och satt handfängsel på honom. Nu åtalas polis Jan Ingvar Nilsson för misshandel. 



Ystads tingsrätt

MÅLNR: B 3076-13

Ansvarsyrkanden m.m.
MISSHANDEL (0150-K5173-13)
Målsägande

Jarema, Pawel företräds av målsägandebiträdet advokat Roy Bengtsson, c/o Advokatfirman Roy Bengtsson, Östergatan 1, 231 44 TRELLEBORG (underrättad).

Gärning
Nilsson har som polis i samband med ett ingripande mot Jarema den 18 oktober 2013 i hamnen i Trelleborg misshandlat Jarema genom att då Jarema legat ned på asfalten försedd med handfängsel tilldelat honom ett slag i huvudet med smärta som följd.

Lagrum
3 kap 5 § brottsbalken

Bevisning
Muntlig bevisning
Förhör med målsäganden Pawel Jarema angående händelsen till styrkande av att han mottagit slag samt att smärta uppkommit.

Intervju med polis Jan Ingvar Nilsson, Trelleborg.

Förnamn:     Jan Ingvar
Tilltalsnamn:     Jan Ingvar
Efternamn:     Nilsson
Gatuadress:     Tivolivägen 16
Postnummer:     231 93
Postort:     Trelleborg
Födelsedatum:     1956-04-09
Relation:     Gift
Född 9/4 1956 i Stora Råby (Malmöhus län, Skåne).

Förnamn:     Pia Marianne Charlotte
Tilltalsnamn:     Pia
Efternamn:     Nilsson
Gatuadress:     Tivolivägen 16
Postnummer:     231 93
Postort:     Trelleborg
Födelsedatum:     1963-05-12
Relation:     Gift
Född 12/5 1963 i Trelleborg (Malmöhus län, Skåne).

Förnamn:     My Nina Charlotte
Tilltalsnamn:     My
Efternamn:     Nilsson
Gatuadress:     Tivolivägen 16
Postnummer:     231 93
Postort:     Trelleborg
Födelsedatum:     1989-05-05

Förnamn:     Anna Li Marianne
Tilltalsnamn:     Li
Efternamn:     Nilsson Saxin
Gatuadress:     Industrigatan 77
Postnummer:     252 30
Postort:     Helsingborg
Födelsedatum:     1986-05-21
Relation:     Gift


1 kommentar:

  1. Polis dömd för misshandel efter bett i låret
    En polisman som tidigare friats av tingsrätten för att ha misshandlat en lastbilschaufför i Trelleborgs hamn i oktober 2013 döms nu av hovrätten.

    TRELLEBORG

    Polismannen har tidigare erkänt att han slagit lastbilschauffören, som greps efter att ha gjort motstånd mot polismannen och hans kollega. Den gripne bet bland annat polismannen i låret. I tingsrätten hävdade polismannen att han utdelade slaget för att få kontroll på mannen och inte som en reaktion på bettet i låret, något som tingsrätten trodde på och friade honom. Tingsrätten var dock inte enig, rättens ordförande ville döma polismannen.

    Hovrätten gör alltså en annan bedömning och menar att polismannen slagit lastbilschauffören i huvudet först efter att han och hans kollega hade fått kontroll på honom och satt på honom handfängsel. Hovrätten hänvisar till en film som enligt rätten klarlägger att slaget utdelades när mannen låg med kinden mot marken och hade armar och ben låsta.

    Av filmen framgår att polismannen sa "ditt jävla svin" till lastbilschauffören samtidigt som han slog honom.

    "Det framstår som närmast uppenbart att slaget var ett svar på NN:s bett", skriver hovrätten i domen. Inte heller hovrätten var enig, två ledamöter ville fria polismannen.

    Polismannen döms till 50 dagsböter. Tidigare har lastbilschauffören dömts till en månads fängelse för våld mot tjänsteman efter bettet i låret.

    SvaraRadera