måndag 30 september 2013

Polis Helge Dahlin försökte att mörda Jackie Arklöv 1999 - Korrupt domare Åke Rehnström friar staten från ansvar


Att staten via polis Helge Dahlin "råkar avfyra" ett skott i ryggen på medborgare är ett brott!

Helge Dahlin
Texten nedan är hämtad från den korrupta tingsrätten (domen) där yrkesbrottslingen Åke Rehnström (domare) påstår att staten "av misstag" kan skjuta medborgare och att det inte innebär att staten begått något fel/brott.

Helge Dahlin har arbetat som polis i 20 år. På morgonen den 31 maj 1999 fick han i uppdrag att bevaka en lägenhet på Granängsvägen. Det upplystes att någon av de misstänkta från polismorden i Malexander kunde tänkas besöka lägenheten. Tipset härom var dock ett sk. “lågskott”, d.v.s. inte särskilt hett. Helge Dahlin och Veijo Nylund befann sig vid en grillkiosk inte långt från lägenheten, när de fick syn på en person som liknade Jackie Arklöv, en av de misstänkta för polismorden. Då Helge Dahlin kände till att Jackie Arklöv var en stridsvan och ytterst farlig person, ökade hans puls omedelbart. Eftersom inte någon av polismännen var säker på att den iakttagna personen verkligen var Jackie Arklöv, kallade de inte på förstärkning. Istället satte de sig i en civilbil och körde till ett parkeringsdäck i närheten av lägenheten. De räknade med att därifrån - utan att synas - kunna iaktta om personen gick till lägenheten. Under färden till parkeringsdäcket, som tog någon minut, sade de till varandra” tänk om han sett att vi är poliser och har lagt sig i bakhåll för att beskjuta oss”. Väl framme vid parkeringsdäcket, såg polismännen hur personen vek av från den tänkta promenadvägen, gick upp for en trappa till parkeringsdäcket och fortsatte i riktning rätt mot dem. Helge Dahlins puls ökade ytterligare; han fick en “enorm adrenalinchock”. Någon tid att överväga sitt vidare agerande hade inte polismännen. De tittade på varandra och förstod båda två att deras enda möjlighet var att ingripa. När personen var ungefär tio meter ifrån dem, tog de fram sina vapen och osäkrade dessa. Samtidigt som de höjde sina vapen skrek de “vi är poliser”. Helge Dahlin slackade inte hanen på vapnet. Personen sade genast “Jag är den Ni söker, jag är Jackie Arklöv”. Helge Dahlin var nu säker på att det var Jackie Arklöv. Denne beordrades att ta av sig sin ryggsäck och också att lägga sig på marken med ryggen uppåt och händerna på ryggen. Jackie Arklöv lydde. Helge Dahlin tyckte det “gick fbr lätt” och undrade vad Jackie Arklöv hade i tankarna. Han fick handfängslet av Veijo Nylund och med sitt alltjämt osäkrade vapen i vänster hand gick han fram till Jackie Arklöv och satte fast fängslet runt hans ena handled. Då han skulle sätta det vid den andra handleden, gjorde Jackie Arklöv en smygande rörelse med den fria högerarmen samtidigt som han drog upp det ena benet något. När Helge Dahlin böjde sig något framåt för att fatta tag i Jackie Arklövs högra arm gick ett skott av. Han förstod först inte att det var hans eget vapen som hade avfyrats och han kan än i dag inte förklara varför eller hur skottet avlossades.

”Jag fruktade för mitt liv”
Polismannen Helge Dahlin: Det var därför jag sköt Jackie Arklöv i ryggen 


(Poliserna Helge Dahlin och Veijo Nylund valde att INTE kalla på förstärkning vilket avslöjar polisernas lögner i media och i domstol)

Den 39-årige polismannen, som åtalas för skottet mot Jackie Arklöv, fruktade för sitt liv när han närmade sig den misstänkte polismördaren. Klädd i skottsäker väst höll han sin osäkrade pistol i handen samtidigt som han försökte sätta handbojor på Jackie Arklöv.
  – Det var en extrem situation, säger kollegan som var med vid gripandet till Aftonbladet.

  De båda polismännen är oerhört besvikna för att en av dem åtalas för skottet mot Arklöv. För de båda spanarna vid Nackapolisen utvecklades rutinuppdraget till de värsta minuterna i deras liv.
  Måndagen den 31 maj utkommenderades de för att bevaka den redan gripne Andreas Axelssons lägenhet i Tyresö. Risken att någon av de andra rånarna skall dyka upp anses som liten.

Han vänder och stirrar mot dem
  
När de tar snabblunch passerar Jackie Arklöv plötsligt korvkiosken. Arklöv vänder sig flera gånger om och stirrar mot dem.
  Han försvinner in i ett skogsparti. Polismännen tvekar :
  – Tänk om han har satt sig här uppe i skogen, förstått att vi är poliser och ska meja ner oss, säger 39-åringen till sin kollega medan de kör tillbaka mot lägenheten och parkerar.
  39-åringen har redan skyddsvästen på sig. Kollegan kränger snabbt på sig sin.
  De räknar med att Arklöv kommer att passera nedanför parkeringsdäcket.
  – Syftet var inte i första hand att gripa honom utan att se vart han tog vägen, säger den åtalade polismannen i förhör med åklagare Mats Åhlund.
  Plötsligt viker Arklöv, som bär på en stor ryggsäck, av och tar trappan upp mot polismännen.
  – Jag får en kraftig pulshöjning. I detta skede har vi ett par sekunder på oss. Med risk för våra egna liv tar vi ett gemensamt beslut om att agera, säger den åtalade polisen i förhöret.
  De båda poliserna osäkrar sina vapen och skriker att de är poliser. Arklöv lägger sig ned.
  De båda poliserna säger att adrenalinet pumpar och att stressnivån är oerhörd.
   – Jag har ältat det här hundra gånger. Han hade ju lika gärna kunnat tagit fram en bössa och då hade vi inte funnits längre.
  Med dragna och osäkrade tjänstepistoler närmar de sig. 39-åringen får handbojor av sin kollega.
  – Tankarna far runt i huvudet, han är dokumenterad närstridsspecialist, han är legosoldat, han är misstänkt för mord och rån. Det är det värsta som jag varit med om under 20 år som polis.
  Jackie Arklöv känner polisernas stress.
  – Jag låg blick stilla för jag förstod allvaret. En av poliserna, han som sedan sköt mig, var aggressiv. Det kändes nästan personligt på något vis, ”din djävel”, säger han senare på sjukhuset.
  Polismannen sätter sig på knä över Arklöv med pistolen osäkrad medan han försöker kränga på handbojorna.
  – Pistolen är min förlängda arm, min livförsäkring i det här fallet, säger han i förhör.
  Ett vittne, en brevbärare, säger i förhör att han hör hur en av poliserna skriker:
  – Ligg stilla annars kan vi blåsa skallen av dig.
  Enligt den 39-årige polismannen rör Arklöv i det läget på höger hand och drar upp höger ben en bit.
  – Det utlöser hela situationen. Ett skott går av.
  De båda poliserna rycker till.
  – Jag tittade på mitt vapen. Var det jag som sköt? För så överraskande kom det, säger kollegan som övervakar det hela några meter bort.

Skottet går in i ryggen
  
Skottet går in i ryggen och ut genom magen. Skadan bedöms av läkare som livshotande.
  I förhöret frågar förshörsledaren vad Arklöv minns efter skottet. Han säger att han var dimmig efter skottet men tycker sig uppfatta att en av polismännen frågar den andre:
  – Det där var väl onödigt, varför gjorde du det?
  – Det var värt det.
  Polismännen förneka detta och den 39-årige polismannen som nu åtalats anser inte att han agerat oaktsamt i samband med skottet:
  – Hur fel det än är enligt instruktionen så skulle jag aldrig stoppat pistolen i hölstret i det läget. Jag tror ingen polis i Sverige skulle gjort det.

”Vapnet skulle ha säkrats”
En erfaren polis får inte vara så oaktsam när en farlig person grips. Det anser chefsåklagare Mats Åhlund som åtalar polismannen för vållande till kroppsskada.
   - Det fanns inget i Arklövs beteende som föranledde att polismannen inte skulle ha säkrat sitt vapen när han satte på handfängsel, säger Mats Åhlund. Han bedömer beskjutningen som ett rent vådaskott.
   - Just i beaktande av att det var en så oerhört stressande situation för poliserna så yrkar jag ändå på ett förhållandevis milt straff i form av böter, säger han.
   Polismannens advokat, Benneth Johansson, är bestört.
   - Åtalet är felaktigt. Ingen vet hur och varför ett skott brann av eller om det berodde på min huvudmans agerande eller Arklövs agerande. Min klient är oerhört, oerhört besviken.

Det här är reglerna som de ska följa
Så här ska ett korrekt gripande gå till.
  
Den polis som inte ska göra ingripandet ropar:
  Se på mig! Polisen håller den osäkrade pistolen riktad mot den liggande personen. Med hänsyn till risken för vådaskott ska hanen på Sig Sauerpistolen bibehållas avspänd till dess skottlossning anbedöms vara omedelbart förestående.
  Den andra polismannen stoppar sin pistol i hölstret, håller batongen som skydd då han går fram emot personen. Kollegan fortsätter bevakningen under fortsatt ögonkontakt med den liggande personen. Vapnet är fortfarande i höjd beredskap och hålls i säker riktning.
  Den polis som gått fram kopplar skuldergrepp med batongen och sätter sig över den misstänkte brottslingen. Den andra polisen stoppar vapnet i höstret, tar fram handbojorna och fängslar den misstänkte som därefter skyddsvisiteras.
  Ur Handbok i Konflikthantering och självskyd

Polisförordning (1998:1558)
4 kap. Skyldigheter i anställningen Uppträdande 1 § Anställda inom polisen skall i arbetet uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. De skall uppträda hövligt, hänsynsfullt och med fasthet samt iaktta självbehärskning och undvika vad som kan uppfattas som utslag av ovänlighet eller småaktighet.


Poliser Helge Dahlin och Veijo Nylund försöker att mörda Jackie Arklöv.pdf 

Förnamn:  Alf Helge Christer
Tilltalsnamn: Helge
Efternamn: Dahlin
Gatuadress: Klarabergsvägen 18 B lgh 1202
Postnummer: 136 68
Postort: Vendelsö
Kommun: Haninge
Församling: Österhaninge
Födelsedatum: 1959-08-13

Förnamn:  Veijo Henry Kalevi
Tilltalsnamn: Veijo
Efternamn: Nylund
Gatuadress: Dunungavägen 17
Postnummer: 131 47
Postort: Nacka
Kommun: Nacka
Församling: Nacka
Födelsedatum: 1956-03-25


2 kommentarer:

  1. Aftonbladet.se (144.63.247.10) [Label IP Address] Sweden Stockholm, Stockholms Lan, Sweden

    30 Sep 2013 14:11:40
    corruptiosweden.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. Stadsledningskontoret (217.21.232.237) [Label IP Address] Sweden Stockholm, Stockholms Lan, Sweden

    (No referring link)
    30 Sep 2013 12:11:43
    www.corruptiosweden.blogspot.se/

    SvaraRadera