söndag 28 juni 2015

Polis Björn Axelsson Karlqvist dömd för feg misshandel mot handfängslad man - Tingsrätten hyllar poliskollegor som vågade vittna mot den kriminelle Björn Axelsson Karlquist

Ökänd kriminell, Polis Björn Axelsson Karlqvist från Leksand, dömd för feg misshandel mot handfängslad man

http://www.scribd.com/doc/269269021/Polis-Bjorn-Axelsson-Karlqvist-19791130-Misshandel-Falu-B-272-15

https://www.flashback.org/t1403283p9


Förnamn: Björn Göran
Tilltalsnamn: Björn
Efternamn: Axelsson Karlqvist

FOLKBOKFÖRING
Gatuadress: Sommargåsvägen 8
Postnummer: 793 32
Postort: Leksand
Kommun: Leksand
Församling: Leksand
Län: Dalarna
Födelsedatum: 1979-11-30
070-6875490


Nedan, artikel dagen efter domstolsförhandlingen.

Polis Björn Axelsson Karlqvist som åtalats för misshandel, satt under rättegången igår med full uniform och tjänstevapen på sig. Något som upprörde många som var närvarande vid rättegången. Jag accepterade hans förklaring, säger domare Åsa Nord vid Falu tingsrätt.

– Vid förhandlingen igår såg jag att han hade sin uniform på sig men jag såg inte att han bar tjänstevapen. Så idag konfronterade jag honom om det och då fick jag uppgiften att han hade trätt i tjänst och hade full mundering och tjänstevapen, säger Åsa Nord.

– Det fanns ingen anledning att ifrågasätta det, fortsätter hon.

Men du bestämmer ju vad folk får ha och inte ha i en rättegångssal och ett vapen borde väl påverka säkerheten?

– Ja generellt sett, men nu såg ju jag inte det här, det kom inte upp igår utan idag. Jag godkände det efter hans uppgifter.

Fast är man i tjänst när man är åtalad?

– Det kan ju jag inte svara på, jag godtog hans uppgifter, säger Åsa Nord.

Är inte alla lika inför lagen?

– Naturligtvis ska man inte vara beväpnad på förhandlingar, men jag kan inte säga mer i det här läget. Vi brukar inte ifrågasätta när poliser kommer in som vittnen med full mundering.

Kan inte det här påverka målsäganden?

– Det kan jag inte svara på.

Vad tror du då?

– Det vill jag inte spekulera i.

Domen i fallet mot den åtalade polismannen kommer måndagen den 22 juni 2015.

Åsa Nord, the Swedish judge that allowed a criminal police officer to carry his gun in court.


Poliser hyllas av domarna vid Falu tingsrätt för att dem vågade vittna mot yrkesbrottslingen Björn Axelsson Karlqvist

BJORN AXELSSON KARLQUIST_POLIS_MISSHANDEL_FALU_POLISEN_FALUNhttp://www.svd.se/vittnade-mot-poliskollega--far-berom-av-tingsratten



 
 
Bakom de kontroversiella orden i domen om polisvåldet döljs en större konflikt. Möjligen en motsättning mellan polisbesättningarna i Falun och Borlänge.
– Områdeschefen har beslutat om en undersökning av den psykosociala miljön, säger Stefan Dangardt, informationsansvarig i Dalarna.

Läs också: Polis dömd för våld - sparkas från tjänsten
Kollegor hyllas för modiga vittnesmål
Måndagens dom i Falu tingsrätt är anmärkningsvärd. Tre poliser från Falun hyllas av rätten för det mod och den integritet de visat när de vågat vittnat om en kollegas övervåld inför ett uppbåd av dennes kolleger. Vilket det givetvis inte borde krävas vare mod eller integritet för.
– Nya polisområdeschefen har tagit tag i den här frågan. Vi ska i samarbete med företagshälsovården ta ett grepp på det här, säger Dangardt.
Eftersom domen inte vunnit laga kraft vill inte Dangardt närmare kommentera konsekvenserna. Det är givetvis bekymmersamt att rätten i en dom skriver att ett polisbefäl "inte är trovärdig".
– Men å andra sidan ger de också positiva omdömen om vissa av de poliser som framträtt i rätten, säger Dangardt.
I detta ligger dessutom ett motsatsförhållande mellan olika grupperingar inom polisen Dalarna. Förutom att han fick så omfattande stöd av kolleger i rätten uppträdde den åtalade polismannen dessutom beväpnad i rätten.
– Det har områdeschefen offentligt uttalat att han fann vara omdömeslöst. Jag kan bara hålla med. Vilka andra tilltalade sitter beväpnade, undrar Stefan Dangardt.
Liksom arbetsgivaren avvaktar också polisfacket fortsättningen och fällande dom. Länets vice ordförande Lars Karlsson är försiktigt i sina uttalanden.
– Rent generellt är det bra om poliser som upptäcker fel säger till om det. I det aktuella fallet har vi hela tiden varit med och stötta de medlemmar som behövt stöd, säger Karlsson till DD. http://www.dalademokraten.se/dalarna/borlange/atalade-polismannen-satt-bevapnad-i-ratten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar