onsdag 19 februari 2014

Polis parasit och yrkesbrottsling Maria Lönegård välkomnas tillbaka till rikskriminalpolisen efter att ha avslöjats som skattesmitare och kriminell

Ekobrottschef Marie Lönegård betalade ingen förmånsskatt under åtta år - Slutar på EBM efter avslöjandet och välkomnas tillbaka till rikskriminalpolisen där många andra yrkesbrottslingar har sitt säte


Brottslingen Maria Lönegård, polischef på Ekobrottsmyndigheten, EBM, lämnar sin post. Detta efter avslöjande om obetalda förmånsskatter för hennes parkeringsplats.

– Jag ser inte att de rätta förutsättningarna nu finns för mig att verka i min roll vid EBM och har därför begärt av chefen för Rikskriminalpolisen att få lämna min befattning som polischef vid EBM, säger yrkesbrottslingen Maria Lönegård i ett pressmeddelande.

Brottslingen Maria Lönegård lämnar sin post och återgå till Rikskriminalpolisen där hennes kriminella kollegor välkomnar henne.

I förhören uppgav Lönegård att hon använt parkeringsplatsen sedan 2005, då hon skulle ha fått muntligt löfte av Therese Mattsson, som då var chef för Rikskriminalpolisen, om att få nyttja den. Förundersökningen lades ner i slutet av november av chefsåklagare på Riksenheten för polismål. I beslutet skriver han att något brott inte begåtts. Men Lönegård blev ändå av med sin parkeringsplats och samtidigt stod det klart att hon inte betalade förmånsskatt för platsen. Rikskriminalchef Henrik Malmquist gav ekonomichef Anders Havnesköld i uppdrag att åtgärda saken.

– Beslutet blev en löneförmånsbeskattning för 2013, 1.700 kronor per månad, totalt 18.000 kronor för elva månader under 2013, säger Anders Havnesköld.

Rikskriminalpolisen betalar 30.000 kronor om året för platsen. Utöver den kostnaden ska polisen dessutom betala arbetsgivaravgifter för löneförmånen. Det sammanlagda värdet på förmånen överstiger 100.000 kronor. För Maria Lönegård innebär det att hon under de år som gått skulle ha betalat minst 50.000 kronor i skatt. Nu har hon betalat för inkomståret 2013, men åren 2005–2013 har inte rättats.

– Jag har ingen aning om hur det har hanterats tidigare. Jag har bara fått i uppdrag att hantera det här för 2013, säger Anders Havnesköld.

Om det är en beskattningsbar förmån, borde ni inte rätta det bakåt också?
– Det där med skatter är jag inte insatt i över huvud taget.
Inte heller Maria Lönegård har rättat de felaktiga uppgifterna.
Har du vänt dig till Skatteverket för att rätta felaktiga uppgifter för tidigare år?
– Nej, det har jag inte gjort. Det är min arbetsgivare som enligt rutinerna ska ta upp vilket värde som ska vara på förmånsvärdet och även betala arbetsgivaravgifter för det, säger hon.
Slog det dig inte en enda gång sedan du fick den här platsen 2005 att du skulle betala förmånsskatt?
– Jodå, självklart. Men jag fick inga uppgifter från arbetsgivaren.
Så du insåg att det var fel och ändå gjorde du ingenting? Du vände dig inte till Skatteverket för att rätta felen?
– Nej, inte till Skattemyndigheten för det är arbetsgivaren som har de rutinerna.
Du sa att du förstod att det var fel att du inte skattade för det, ändå lät du deklarationerna gå igenom. Är inte det ditt ansvar?
– Det är din bedömning. Jag tycker fortfarande att jag inte har gjort något fel eller försökt dölja någonting.
Enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, har man som enskild skattebetalare en skyldighet att rätta felaktiga uppgifter.

– Får man en fri parkering av sin arbetsgivare så är det en privat kostnad som man ska förmånsbeskattas för, säger hon.

Felaktiga uppgifter kan rättas sex år tillbaka i tiden.
– Ser man att arbetsgivaren har glömt någonting på kontrolluppgiften har man givetvis en skyldighet att lägga till det. Det är inte ett fribrev att man har fått en kontrolluppgift med fel uppgifter på, säger Pia Blank Thörnroos. I förundersökningen om egenmäktigt förfarande berördes frågan om förmånsbeskattningen, men enligt chefsåklagaren valde man att inte undersöka saken.

Fordonsidentifikation
Registreringsnummer: LMF740
Fabrikat: VOLVO M + S40
Färg: VIT     Fordonsslag: PB
Fordonsår: 2009     Fordonsslagsklass: I
Identifieringsnummer: YV1MS865192464168
Handelsbeteckning: S40
Upplysningar: Kredit
Antal ägare: 4     Yrkesmässig trafik: Nej
Fordonet tillverkat: 2009-03
Ägare: Stefan Sjöqvist, 1962-06-06. Stenbrovägen 16, Upplands Väsby.


Polischef vid EBM återgår till Rikskriminalpolisen

Med anledning av de uppgifter som framkommit i Dagens nyheter har Maria Lönegård, efter samtal med chefen för rikskriminalpolisen beslutat sig för att lämna sin post och återgå till Rikskriminalpolisen.
Rikskriminalchefen Henrik Malmquist har idag efter samråd med generaldirektör Eva Fröjelin vid Ekobrottsmyndigheten beslutat att bifalla Maria Lönegårds begäran om att få avbryta sin placering som polischef för Ekobrottsmyndigheten och återgå till Rikskriminalpolisen.
– Jag ser inte att de rätta förutsättningarna finns för mig att verka i min roll vid EBM och har därför begärt av chefen för Rikskriminalpolisen att få lämna min befattning som polischef vid EBM, säger Maria Lönegård.

Poliskommissarie Torbjörn Rosén blir nu tillförordnad polischef vid Ekobrottsmyndigheten med omedelbar verkan. Rikspolisstyrelsen, i samverkan med Rikskriminalpolisen, ansvarar för rekryteringsprocess och tillsättande av polischef vid Ekobrottsmyndigheten.

Nyhet från

Rikspolisstyrelsen
Publicerad: 2014-02-19.

Maria Lönegård blir ny polischef på EBM

Den 1 januari 2014 tillträder Maria Lönegård som ny polischef vid Ekobrottsmyndigheten. Hon har mer än tjugo års erfarenhet som polischef och kommer närmast från Rikskriminalpolisen som biträdande chef på kriminalpolisenheten.
Jag ser fram emot att börja arbeta i min nya tjänst och vill särskilt lyfta fram Ekobrottsmyndighetens viktiga roll i den myndighetsgemensamma satsningen mot grov organiserad brottslighet, säger Maria Lönegård som också betonar vikten av att se alla resultat utifrån ett helhetsperspektiv.



Förnamn:     Eva Maria Birgitta
Tilltalsnamn:     Maria
Efternamn:     Lönegård
Gatuadress:     Stenbrovägen 16
Postnummer:     194 54
Postort:     Upplands Väsby
Kommun:     Upplands Väsby
Församling:     Fresta
Födelsedatum:     1965-12-16
Född i Mistelås (Kronobergs län, Småland).

Förnamn:     Jan Stefan
Tilltalsnamn:     Stefan
Efternamn:     Sjöqvist
Gatuadress:     Stenbrovägen 16
Postnummer:     194 54
Postort:     Upplands Väsby
Födelsedatum:     1962-06-06
Född i Skerike (Västmanlands län, Västmanland).

Modern:
Förnamn:     Ingrid Elin Birgitta
Efternamn:     Lönegård
Gatuadress:     Tagel 10
Postnummer:     342 63
Postort:     Moheda
Kommun:     Alvesta
Födelsedatum:     1935-04-21

Fadern:
Lönegård, Kjell Harald, 1933-04-08. Född i Vislanda (Kronobergs län, Småland).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar